Menu
A+ A A-

Εξοπλισμός ορειβασίας

 

Ο εξοπλισμός και ο ρουχισμός που χρειάζεται ένας πεζοπόρος – ορειβάτης διαφοροποιείται ανάλογα

  • την εποχή (χειμώνα ή καλοκαίρι)
  • τις ώρες της διαδρομής (αν η διαδρομή είναι π.χ 2 ώρες ή 10 ώρες ή αν είναι ακόμη είναι πολυήμερη)
  • το υψόμετρο που θα κινηθεί η διαδρομή (πρέπει να ληφθεί υπ΄ όψιν ότι κάθε 1000μ. υψομετρική διαφορά η θερμοκρασία μειώνεται 7 βαθμούς). Όταν στην παραλία του Λιτόχωρου η θερμοκρασία είναι 25ο στην κορυφή του Ολύμπου είναι 4ο .)
  • το είδος του εδάφους που κινείται η διαδρομή

Οι τέσσερις αυτοί παράγοντες διαφοροποιούν τον εξοπλισμό. Μία ανάβαση στον Όλυμπο το καλοκαίρι μπορεί ν΄ αντιμετωπίσει τις ίδιες συνθήκες ή και χειρότερες με μια χειμερινή πορεία π.χ στην περιοχή της Μάνης. Τα ρούχα και ο εξοπλισμός που παρουσιάζονται έχουν την ένδειξη Χ (Χειμώνας) και Κ (Καλοκαίρι) ανάλογα πια εποχή χρησιμοποιούνται. Οι πληροφορίες αυτές ισχύουν για την Ελλάδα και όχι για άλλες χώρες.

Α - Μονοήμερες και πολυήμερες πορείες

Εξοπλισμός

1) Κ – Χ - Σακίδιο - (διαφορετικό ανάλογα την πορεία από 40 μέχρι 80λ.) Το μικρό σακίδιο στηρίζεται στους ώμους είναι μέχρι 40 λίτρα που σημαίνει περίπου μέχρι 12 κιλά βάρος. Το μεγάλο σακίδιο έχει φαρδείς ιμάντες για τους ώμους και τη μέση, ιμάντες για τη στήριξη πιολέ και κραμπόν, ανατομική πλάτη κλπ. και χωρά μέχρι 20 κιλά βάρος.

Φωτογραφίες με οδηγίες φόρτωσης Σακιδίου & Ενδείξεις Λάθος τοποθέτησης βάρους

  • Λάθος_Τοποθέτηση_Βάρους_Ορειβατικού_Σακιδίου
  • Ορειβατικό_Σακίδιο_Φόρτωμα

2) Χ - Γκέτες - καλύπτουν τη γάμπα για να προφυλάσσουν τα άρβυλα από την είσοδο του χιονιού.Υποχρεωτικές στο χιόνι είναι χρήσιμες και σε περίπτωση πολλής λάσπης περισσότερο για να μην λερωθεί το παντελόνι.

3) Κ – Χ - Μπατόν – Παρόμοια με αυτά του σκι είναι τηλεσκοπικά και ρυθμίζονται ανάλογα το ύψος του πεζοπόρου. Πολύ χρήσιμα ειδικά όταν μεταφέρει κανείς βαρύ σακίδιο, χρησιμεύουν για προστασία από τις πτώσεις σε μεγάλες κατηφόρες και βοηθούν στην σωστότερη κατανομή του βάρους του πάνω μέρους του σώματος.

Τηλεσκοπικά Μπατόν

  • Μπατόν
4) Χ- Πιολέ ή ορειβατική σκαπάνη - χρησιμεύει για το περπάτημα και για προστασία στις πτώσεις στο χιόνι και στο πάγο. Αναγκαίες οι ελαστικές καλύπτρες για τις αιχμηρές του άκρες κατά τη μεταφορά του. 

Πιολέ

  • Πιολέ

5) Χ- Κραμπόν – Ειδικές σκάρες με καρφιά που τοποθετούνται κάτω από τα άκαμπτα άρβυλα για να μπορεί κανείς να περπατήσει με ασφάλεια στον πάγο. Αναγκαίες ελαστικές καλύπτρες για τις αιχμηρές τους άκρες κατά τη μεταφορά τους.

Δετά Κραμπόν

  • Κραμπόν

6) Χ - Ρακέτες - Τοποθετούνται κάτω από τα άρβυλα προκειμένου να μην βουλιάζει κανείς στο χιόνι. Χρησιμοποιούνται ελάχιστα στην Ελλάδα.

7) Κ – Χ - Παγούρι – Πολύ χρήσιμα τα κατασκευασμένα από ειδικό εύπλαστο υλικό με μεγάλες χωρητικότητες, 3-4 λίτρα, που προσαρμόζονται καλύτερα στο σακίδιο.

8) Κ – Χ - Φακός με εφεδρικές μπαταρίες - Οι φακοί με λάμπες LED έχουν πλέον αντικαταστήσει τους κλασικούς φακούς. Γι’ αυτό τον τύπο των φακών δεν χρειάζεται εφεδρικό λαμπάκι.

9) Κ – Χ - Χαρτί τουαλέτας – Για τη γνωστή χρήση

10) Κ – Χ - Βουρτσάκι - χρήσιμο για να καθαρίσει κανείς τα ορειβατικά του παπούτσια από λάσπες στο τέλος της πορείας όταν οι λάσπες είναι ακόμα μαλακές.

11) Κ – Χ - Σουγιάς - Μαχαιροπήρουνο Αναγκαία για το φαγητό και για μικρές εργασίες. Κατάλληλοι οι ελβετικοί σουγιάδες - πολυεργαλεία.

12) Κ – Χ – Φαρμακείο (ενδεικτικά) Γάζες απλές και για εγκαύματα Λευκοπλάστ- Τραυμαπλάστ διαφόρων μεγεθών Ελαστικοί επίδεσμοι Ειδικές μεμβράνες για γρήγορη επούλωση πληγών (Compeed) Παυσίπονα Αντιδιαροικό Τσιμπιδάκι Ψαλιδάκι Νυχοκόπτης Αλουμινοκουβέρτα για υποχρεωτική παραμονή στο ύπαιθρο το βράδυ

13) Κ – Χ - Ραπτικά

14) Κ – Χ - Νάιλον σακούλες για σκουπίδια βρεγμένα ρούχα και άλλες χρήσεις.

15) Κ – Χ Φαγητό ανάλογα τις ώρες πορείας. Σταθερές τροφές πέραν των άλλων, ξηροί καρποί, παστέλια κλπ.